Antiekrestauratie
De restaurator

De werkzaamheden van Antiekrestauratie "De Schrijnwerker" worden uitgevoerd door de restaurator Dirk Kosik:

 

Antiekrestauratie is een fascinatie die mij al jaren in zijn greep heeft. Het vakmanschap en de technieken waarmee die schitterende meubelen zijn gemaakt verbazen mij elke keer weer.

 

Respect voor dat vakmanschap daagt mij uit zoveel mogelijk van het oorspronkelijke meubel te behouden. Het restauratie proces moet volledig omkeerbaar zijn. Dat betekend dat de originele materialen moeten worden gebruikt.

 

Als je ziet wat er soms met peper dure kabinetten is uitgehaald! Men denkt schijnbaar met spijkers, schroeven, nieten en moderne lakken een meubel op te kunnen lappen maar daarmee wordt juist onvoorstelbaar veel schade aangericht.

  Dirk Kosik

 

Restauratie is vaak een arbeidsintensieve bezigheid waarbij kennis, maar vooral veel ervaring en gevoel komt kijken. Neem bijvoorbeeld het kleuren en afwerken van een meubelstuk. Het is niet moeilijk om te beschikken over originele kleuringsmiddelen maar het is de ervaring en het gevoel dat ervoor zorgt dat je de juiste kleuren kunt mengen en kunt inschatten welke invloed licht nog op die kleur heeft zodat het eindresultaat perfect aansluit bij de wens van de klant en het origineel.

 

Ik heb het geluk gehad door ervaren oudere restauratoren te zijn begeleid. Zij hebben mij de fijne kneepjes van het vak bijgebracht. De overdracht van de oude technieken is in dit vak heel belangrijk. Het politoeren van een meubel is bijvoorbeeld echt een techniek die op zich veel begeleiding en oefening nodig heeft om je techniek te verfijnen.

 

Als ik mijn oude gereedschappen kan gebruiken om met hetzelfde vakmanschap als vroeger een meubel weer origineel en toekomstbestendig te maken dan is de klant blij en heb ik een goeie dag......

 

 

"De Schrijnwerker"

Nieuwe trekweg 14
8861 KD Harlingen

06 - 13544018
B.g.g. 0517-414591

info@antiekrestauratie.com